iMoose
Ing. W.S.J. Koopman

Van Heemstraweg Oost 15
5301 KE  Zaltbommel

(0418) 68 00 27
(06) 19 83 25 30

wim@imoose.nl
www.imoose.nl

link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook


Herdenking kapelaan Koopmans

gepubliceerd: zondag, 11 augustus 2019

“Geen groter liefde kan iemand hebben dan deze, dat hij zijn leven geeft voor zijn vrien­den.” Dat is het citaat uit de Bijbel dat vermeld staat bij de ge­dach­te­nis­foto van kape­laan Koopmans. Want ook hij gaf zijn leven toen hij in 1944 werd doodgeschoten.

Kape­laan Henricus Koopmans werd op 27 januari 1906 geboren in Breda en in 1933 tot pries­ter gewijd. Daarna was hij kape­laan in Schijndel, Zeeland, Den Bosch en Sint Anthonis. Op 9 au­gus­tus 1944 werd hij voor zijn pastorie in Den Bosch doodgeschoten door de Duitsers. Het plein, waarop een her­den­kings­mo­nu­ment van Maria met kind, draagt zijn naam ter nage­dach­te­nis aan deze moe­dige kape­laan die via het verzet onderdak verschafte aan onderduikers en o.a. voedselbonnen en valse papieren wist te regelen.

Op zon­dag 11 au­gus­tus 2019 was er een speciale her­den­kings­vie­ring in de Sint-Jans­kathe­draal te ’s-Hertogen­bosch. Daarbij gebruikte ple­baan Vincent Blom de kelk van de pries­ter - de enige over­ge­ble­ven tast­ba­re her­in­ne­ring van de kape­laan.Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting. 

© Copyright Wim Koopman - wim@imoose.nl
Niets van deze website mag worden gereproduceerd zonder voorafgaande toestemming.